Το ιατρείο - slider

Το παρόν άρθρο αφορά επιπρόσθετες πληροφορίες σε ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό και έχει ως σκοπό να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα που έχουν προκύψει. Συστήνεται να διαβαστεί με μεγάλη προσοχή.

Με τον όρο υποπλαστικοί μαστοί εννοούμε έναν όγκο υπολειπόμενο σε σχέση με την μορφολογία του σώματος της ενδιαφερόμενης. Θα μπορούσε να είναι μια υποπλασία που προϋπάρχει από την γέννηση αλλά θα μπορούσε να προκύψει και μεταγενέστερα μετά από μια μεγάλη απώλεια κιλών αλλά και μετά μια εγκυμοσύνη που συνοδεύεται από θηλασμό. Μπορεί να υπάρχει μόνη της αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από μια πτώση του μαστού δηλαδή μια υποχώρηση προς τα κάτω του αδένα.

Ο σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αυξηθεί ο όγκος του μαστού με τη βοήθεια αυτόλογου λίπους μέσα στον αδένα ή στο μείζονα θωρακικό μυ και να γεμίσει κυρίως η περιοχή του ντεκολτέ και του άνω πόλου του μαστού, αλλά και να διορθώσει τυχόν ασυμμετρίες.

Λιποπλαστική μαστών στους άνδρες

Στους άνδρες σκοπός είναι να δοθεί όγκος στην περιοχή των μυών είτε για αισθητικούς λόγους είτε σε περιπτώσεις απλασίας μυών του θωρακικού τοιχώματος (σύνδρομο Poland).

Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται πριν από το χειρουργείο και ο αναισθησιολόγος βλέπει την ασθενή 48 ώρες πριν από το χειρουργείο. Μια μαστογραφία ή /και ένας υπέρηχος μαστών, ανάλογα με την ηλικία της ενδιαφερόμενης, είναι απαραίτητος πριν από το χειρουργείο.

Συνήθως επιλέγεται γενική αναισθησία, αλλά είναι πιθανή και η τοπική αναισθησία με μέθη σε ειδικές περιπτώσεις.

Η χειρουργική τεχνική είναι απλή. Δεν είναι απαραίτητη η διαμονή της/του ενδιαφερόμενης/ου στο νοσοκομείο.

Κάθε χειρουργός υιοθετεί έναν τρόπο που θα εφαρμόσει την λιποπλαστική ο οποίος διαφέρει από χειρουργό σε χειρουργό. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες εφαρμογής. Ο Πλαστικός χειρουργός σημειώνει τις περιοχές στο σώμα που θα γίνει η λιποαναρρόφηση σε όρθια θέση. Σε αυτό το σημείο η ασθενής μπορεί να υποδείξει περιοχές που θα ήθελε να διορθώσει με λιποαναρρόφηση. Να σημειωθεί ότι οι καλύτερες περιοχές για να πάρουμε το λίπος είναι η κοιλιά και η περιοχή εσωτερικά των γονάτων. Ο χειρουργός σημειώνει και τις περιοχές έγχυσης του λίπους στο μαστό.

Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ατραυματικό με ειδικές μικρές κάνουλες, μέσα από μικρές τομές των 2 χιλιοστών οι οποίες είναι καλά κρυμμένες στο σώμα μας, όπως μέσα στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές όπως οι μηρογεννητικές περιοχές αλλά και σε προυπάρχουσες τομές. Στης συνέχεια αυτό το λίπος τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες και μπορεί ή όχι να φυγοκεντρηθεί, μια διαδικασία δηλαδή από την οποία μπορούμε να πάρουμε το καθαρό λίπος χωρίς προσμίξεις με στοιχεία του αίματος. Εξαρτάται από τον χειρουργό αν θέλει να προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία διαλογής του λίπους ή όχι.

Η έγχυση του λίπους γίνεται με την βοήθεια μικρών κανουλών και από πολύ μικρές τομές, περίπου ένα χιλιοστό . Οι τομές γίνονται στην υπομάστιο πτυχή και στην περιοχή της θηλαίας άλω. Θα πρέπει το λίπος να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τούς αιματούμενους γύρω ιστούς έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό. Με αυτή την προϋπόθεση όσα από αυτά τα κύτταρα που προσθέτουμε στις περιοχές που έχουν ανάγκη, ζήσουν , ζουν για όσο καιρό τα γειτονικά τους κύτταρα είναι ακόμα ζωντανά. Δηλαδή η τεχνική της λιποπλαστικής έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Ο χρόνος που κρατάει το χειρουργείο είναι περίπου 1-2 ώρες ανάλογα την περίπτωση.

 1. Αιματώματα
  Συνήθως εμφανίζονται μικροί μώλωπες στην περιοχή έγχυσης λίπους.
 2. Φλεγμονή
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός  χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το χειρουργείο.
 3. Πνευμονική εμβολή
  Επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 4. Λιπονέκρωση
  Για την αποφυγή αυτής της επιπλοκής γίνονται μικρές εγχύσεις λίπους σε κάθε σημείο προκειμένου όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό λιποκυττάρων να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.
 5. Εμβολή λίπους
  Σπάνια επιπλοκή ειδικά αν η τεχνική γίνεται από έναν έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο Πλαστικό Χειρουργό.
 1. Μετά το χειρουργείο η γυναίκα μπορεί να έχει κάποιες μικρές ενοχλήσεις στο στήθος οι οποίες αντιμετωπίζονται πλήρως με απλά παυσίπονα.
 2. Οίδημα και εκχυμώσεις υπάρχουν τις πρώτες μέρες σε κάποιες περιπτώσεις και υποχωρούν σταδιακά χωρίς προβλήματα.
 3. Σουτιέν  για 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο.
 4. Οι τομές δεν είναι φανερές μετά από ένα μήνα.
 5. Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 4η εβδομάδα.
 6. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 7. Συνιστάται αποχή από την εργασία 2 ημέρες.
 8. Το τελικό αποτέλεσμα ξεκινά να εκτιμάται σε 6 μήνες.

Ένα ποσοστό λίπους απορροφάται από τον οργανισμό. Ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη χειρουργική τεχνική, το σημείο έγχυσης του λίπους , τη διατροφή του ενδιαφερόμενου. Αυτό το λίπος που θα μείνει, μένει για πάντα στο σημείο έγχυσης και δεν απορροφάται ξανά.

Μπορώ να θηλάσω μετά από ένα χειρουργείο λιποπλαστικής μαστών? Η έγχυση λίπους στο μαστό δεν φαίνεται να έχει καμία επίπτωση στο θηλασμό μια γυναίκας.

Η έγχυση λίπους στο μαστό για αισθητικούς λόγους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού? Η σχέση μεταξύ λίπος στους μαστούς και καρκίνου έχει αναλυθεί από πολλούς. Βάσει των Γαλλικών πρωτοκόλλων μια γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε λιποπλαστική των μαστών αν είναι κάτω από 35 έτη και αν δεν έχει ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια της.

Ο ακτινολογικός έλεγχος του μαστού μπορεί να γίνει κανονικά? Πριν από κάθε μαστογραφία ή υπέρηχο θα πρέπει να ενημερώσουμε τον ακτινολόγο ότι έχουμε υποβληθεί στην ανωτέρω επέμβαση.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας αυξητικής μαστών απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία