Το ιατρείο - slider

Το παρόν άρθρο αφορά επιπρόσθετες πληροφορίες σε ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό και έχει ως σκοπό να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα που έχουν προκύψει. Συστήνεται να διαβαστεί με μεγάλη προσοχή.

Με τον όρο υποπλαστικοί μαστοί εννοούμε έναν όγκο υπολειπόμενο σε σχέση με την μορφολογία του σώματος της ενδιαφερόμενης. Θα μπορούσε να είναι μια υποπλασία που προϋπάρχει από την γέννηση αλλά θα μπορούσε να προκύψει και μεταγενέστερα μετά από μια μεγάλη απώλεια κιλών αλλά και μετά μια εγκυμοσύνη που συνοδεύεται από θηλασμό. Μπορεί να υπάρχει μόνη της αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από μια πτώση του μαστού δηλαδή μια υποχώρηση προς τα κάτω του αδένα.

Ο σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αυξηθεί ο όγκος του μαστού με τη βοήθεια προθέσεων σιλικόνης πίσω από τον αδένα ή πίσω από τον μείζονα θωρακικό μυ.

Όλες οι προθέσεις αποτελούνται από ένα φάκελο με υγρό εσωτερικά. Ο φάκελος σε όλες τις περιπτώσεις αποτελείται από ελαστομερές σιλικόνης και μπορεί να έχει λεία ή και ανώμαλη υφή. Το υγρό μπορεί να είναι ένα gelσιλικόνης ή και ακόμα φυσιολογικός ορός, δηλαδή νερό. Οι προθέσεις αυτές χρησιμοποιούνται πάνω από 40 έτη στην Πλαστική Χειρουργική.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες όπως η τομή που θα γίνει, το είδος της πρόθεσης που θα μπει, το αν θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μυ, εξαρτώνται από την ανατομία του στήθους και την επιθυμία της γυναίκας. Μετά από μια εκτενή συζήτηση με την ενδιαφερόμενη καταλήγουμε στη χειρουργική εκείνη τεχνική που είναι κατάλληλη στη δική της περίπτωση.

Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται πριν από το χειρουργείο και ο αναισθησιολόγος βλέπει την ασθενή 48 ώρες πριν από το χειρουργείο. Μια μαστογραφία ή /και ένας υπέρηχος μαστών, ανάλογα με την ηλικία της ενδιαφερόμενης, είναι απαραίτητος πριν από το χειρουργείο.

Συνήθως επιλέγεται γενική αναισθησία, αλλά στις απλές περιπτώσεις αυξητικής μαστών είναι πιθανή και η τοπική αναισθησία με μέθη.

Η χειρουργική τεχνική είναι απλή. Η διαδικασία γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και δεν είναι απαραίτητη η διαμονή της ενδιαφερόμενης στο νοσοκομείο. Οι τομές μπορεί να γίνουν:

 1. Στην υπομάστιο πτυχή δηλαδή κάτω και προς τα έξω του μαστού
 2. Στο περίγραμμα της θηλής.
 3. Στην περιοχή της μασχάλης

Ο Πλαστικός χειρουργός προετοιμάζει την τσέπη κάτω από το μαστό που θα δεχτεί την πρόθεση. Τοποθετεί την πρόθεση σε σημείο που να αναδεικνύει το σχήμα του μαστού και κλείνει την τομή. Το σημείο που τοποθετείται η πρόθεση είναι είτε κάτω από το μαζικό αδένα , είτε κάτω από τον υποκείμενο μυ.

Ένα σωληνάκι (παροχέτευση) αφήνεται μέσα σε κάθε μαστό προκειμένου να μην συσσωρευτούν υγρά μετά το χειρουργείο γύρω από την πρόθεση. Το σωληνάκι αυτό συνήθως αφαιρείται την επομένη του χειρουργείου.

Στο τέλος του χειρουργείου αυτοκόλλητες ταινίες και ένας επίδεσμος αποτελούν ένα αυτοσχέδιο σουτιέν το οποίο αντικαθίσταται με το κανονικό σουτιέν 48 ώρες μετά το χειρουργείο.

Το χειρουργείο διαρκεί 1-2 ώρες ανάλογα με την περίπτωση.

Κατά τη διάρκεια μια αυξητικής μαστών δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που χρειάζεται ταυτόχρονα με την πρόθεση να γίνει ανόρθωση του μαστού ή και μείωση.

 1. Αιματώματα
  Μπορεί να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συλλογή αίματος μέσα στο μαστό. Για την αποφυγή αιματώματος ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια πολύ καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και τοποθετεί και από ένα σωληνάκι σε κάθε μαστό το οποίο συλλέγει το αίμα που τυχόν μαζεύεται. Οι παροχετεύσεις αυτές βγαίνουν συνήθως την επομένη μέρα του χειρουργείου.
 2. Φλεγμονή
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το χειρουργείο.
 3. Διάνοιξη του τραύματος
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός δεν ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση στο δέρμα.
 4. Πνευμονική εμβολή
  Επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 5. Υπαισθησία
  Κυρίως στην περιοχή της θηλής. Επανέρχεται σταδιακά μετά από 6/18 μήνες.
 1. Μετά το χειρουργείο η γυναίκα μπορεί να έχει πόνους στο στήθος για 3-4 μέρες ειδικά αν οι προθέσεις έχουν τοποθετηθεί κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Οι πόνοι αυτοί αντιμετωπίζονται επαρκώς με παυσίπονα από το στόμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αισθανθεί μια τάση στο στήθος για κάποιες μέρες.
 2. Οίδημα και εκχυμώσεις υπάρχουν τις πρώτες μέρες σε κάποιες περιπτώσεις και υποχωρούν σταδιακά χωρίς προβλήματα.
 3. Μικρή γάζα στο τραύμα περίπου 2 εβδομάδες
 4. Πιεστικό σουτιέν 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο.
 5. Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή με τελικό αποτέλεσμα σε 1 με 3 χρόνια.
 6. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τούς πρώτους 3 μήνες.
 7. Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 8η εβδομάδα.
 8. Η Τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς.
  Για την καλύτερη πορεία της τομής συνιστάται μασάζ με μια κρέμα κάθε μέρα και φύλλα σιλικόνης τοπικά στην τομή μέχρι το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 9. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 10. Συνιστάται αποχή από την εργασία 1 εβδομάδα.
 11. Το τελικό αποτέλεσμα ξεκινά να εκτιμάται σε 3 μήνες, ο χρόνος αυτός χρειάζεται για να μαλακώσει το στήθος και η πρόθεση να πάρει την τελική της θέση.

Μία πρόθεση σιλικόνης είτε με gel είτε με φυσιολογικό ορό έχει χρόνο ζωής. Οι εταιρείες παραγωγής των προθέσεων δίνουν χρόνο ζωής 10-15 έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία πρόθεση δεν μπορεί να αλλαχθεί νωρίτερα ή αργότερα. Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δε θα αλλαχθούν ποτέ. Μια γυναίκα με προθέσεις σιλικόνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα ρίσκο κάποια στιγμή να υποβληθεί σε ένα χειρουργείο αλλαγής των προθέσεων. Σε περίπτωση φυσικά που δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα οι προθέσεις μπορούν να μείνουν στο στήθος όσο η γυναίκα το επιθυμεί.

 1. Δημιουργία αναδιπλώσεων της πρόθεσης.
  Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συχνή στις προθέσεις φυσιολογικού ορού αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε εκείνες με ζελέ σιλικόνης. Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα βλέπει και πιάνει τις αναδιπλώσεις της πρόθεσης κυρίως κάτω και προς τα έξω του στήθους. Για να αποφευχθεί αυτό ο γιατρός κάνει αρκετό χώρο για την πρόθεση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αν παρόλα αυτά συμβαίνει υπάρχουν χειρουργικές λύσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Αυτές αποφασίζονται ανάλογα την περίσταση γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
 2. Δημιουργία κάψας γύρω από την πρόθεση.
  Η δημιουργία μιας κάψας γύρω από την πρόθεση είναι αναπόφευκτη. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία του κάθε οργανισμού προκειμένου να απομονώσει ένα ξένο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η κάψα μπορεί να γίνει περισσότερο εμφανής και παχιά και να πιέζει την πρόθεση, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο και παραμόρφωση του στήθους. Υπάρχουν 4 στάδια αυτής της κατάστασης. Η πιθανότητα δημιουργίας προβληματικής κάψας δεν μπορεί στην πραγματικότητα να μετρηθεί γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντές όπως το είδος της πρόθεσης και η χειρουργική τεχνική. Σε περίπτωση που η κάψα δημιουργεί συμπτώματα όπως πόνο και αισθητική παραμόρφωση θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά.
 3. Διάνοιξη της πρόθεσης.
  Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από έναν έντονο τραυματισμό στην περιοχή του στήθους, σπανιότερα από λάθος της κατασκευής της πρόθεσης είτε πιο συχνά μετά από χρόνια λόγω ηλικίας της πρόθεσης. Στις περιπτώσεις προθέσεων φυσιολογικού ορού μπορεί να είναι ένα πρόβλημα της βαλβίδας. Στις περιπτώσεις των προθέσεων με ζελέ σιλικόνης συνήθως η σιλικόνη μένει μέσα στην κάψα και δεν διαχέεται στους γύρω ιστούς. Φυσικά όλα αυτά προλαμβάνονται με τον καθιερωμένο και συστηματικό έλεγχο του στήθους στον οποίο όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται.
 • Μπορώ να θηλάσω μετά από ένα χειρουργείο προθέσεων μαστών?
  Η τοποθέτηση προθέσεων μαστού δεν φαίνεται να έχει καμία επίπτωση στο θηλασμό μια γυναίκας.
 • Οι προθέσεις μαστών αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού?
  Η σχέση μεταξύ προθέσεων μαστών και καρκίνου έχει αναλυθεί από πολλούς. Ένα γαλλικό άρθρο τελευταία συσχετίζει ένα τύπο προθέσεων μαστού με ένα πολύ σπάνιο είδος λεμφικού καρκίνου. Το ποσοστό αυτό των γυναικών που νόσησαν είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό που φέρει προθέσεις μαστών. Είναι μια πληροφορία που κάθε γυναίκα δικαιούται να γνωρίζει πριν αποφασίσει να μπει στη διαδικασία αυτού του χειρουργείου. Φυσικά κάθε γυναίκα έχει μια πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο μαστού, επομένως οι συχνοί και συστηματικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται κανονικά και ανελλιπώς.
 • Ο ακτινολογικός έλεγχος του μαστού μπορεί να γίνει κανονικά?
  Πριν από κάθε μαστογραφία ή υπέρηχο θα πρέπει να ενημερώσουμε τον ακτινολόγο ότι φέρουμε προθέσεις μαστών γιατί υπάρχουν ειδικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να γίνει μια ολοκληρωμένη εξέταση.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας αυξητικής μαστών απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία