Το ιατρείο - slider

Το παρόν άρθρο αφορά επιπρόσθετες πληροφορίες σε ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό και έχει ως σκοπό να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα που έχουν προκύψει. Συστήνεται να διαβαστεί με μεγάλη προσοχή.

Μετά από τις πρώτες λιποαναρροφήσεις οι πλαστικοί χειρουργοί σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε αυτό το λίπος να χρησιμοποιηθεί σαν υλικό γεμίσματος σε ρυτίδες και ουλές. Στην αρχή τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτό το λίπος απορροφούνταν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Οι πλαστικοί χειρουργοί δεν έχασαν ελπίδα και βήμα βήμα κατάφεραν να καταλάβουν γιατί δεν λειτουργούσε η λιπογλυπτική όπως την αποκάλεσαν. Έτσι μόνο το 1995 η λιπογλυπτική έγινε μια μέθοδος άξια εμπιστοσύνης. Η αρχή έγκειται στο ότι παίρνουμε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο λίπος και με μικρές ενέσεις το εγχύουμε σε ένα άλλο σημείο του σώματος. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει κοιλότητες φυσικές ή μετατραυματικές .

 

Αισθητικές ενδείξεις

 1. Το γέμισμα των ρυτίδων του προσώπου
 2. Την επανόρθωση ενός προσώπου αδύνατου ή μετά από τα πρώτα στάδια της γήρανσης
 3. Την αποκατάσταση του όγκου του  προσώπου με σκοπό να καμουφλάρουμε την πτώση που επέρχεται μετά το γήρας.
 4. Μετά από το πρώτο λίφτινγκ προκειμένου να αποφύγουμε ένα δεύτερο  λίφτινγκ
 5. Στο στήθος για αύξηση όγκου και κυρίως για γέμισμα του άνω πόλου του μαστού.

Επανορθωτικές ενδείξεις

 1. Το γέμισμα μιας ουλής μετά από τραυματισμό.
 2. Τυχόν ανωμαλίες μετά από λιποαναρρόφηση.
 3. Μετά από τριθεραπεία σε ασθενείς του AIDS, κυρίως στο πρόσωπο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταφορά λίπους είναι μια χειρουργική τεχνική,  ένα χειρουργείο δηλαδή  η οποία πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από έναν καλά εκπαιδευμένο Πλαστικό χειρουργό σε περιβάλλον χειρουργείου όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες αντισηψίας.

Καταρχήν χρειάζεται μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Πλαστικό χειρουργό πάνω σε φωτογραφίες της ενδιαφερόμενης /ου για την κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης στο πρόσωπο της/του. Απαραίτητες είναι φωτογραφίες του ενδιαφερόμενου σε πιο νεαρή ηλικία προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την παρούσα κατάσταση.

Όσον αφορά για το στήθος του  ενδιαφερόμενου|ης θα πρέπει να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για το τι περιμένουμε με την λιποπλαστική η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προθέσεις μαστών και να δώσει παρόμοια αποτελέσματα με μια μόνο φορά έγχυσης λίπους.

Στης συνέχεια γίνεται ο κλασσικός έλεγχος που γίνεται πριν από κάθε χειρουργείο . Ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να δει την ενδιαφερόμενη/ο 48 ώρες πριν από το χειρουργείο προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί γενική αναισθησία.

Κανένα σκεύασμα που περιέχει ασπιρίνη δεν θα πρέπει να χορηγηθεί 10 ημέρες πριν από το χειρουργείο.

Είδος αναισθησίας
Η ανωτέρω επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη για μικρές διορθώσεις αλλά και με γενική αναισθησία για μεσαίες και μεγαλύτερες διορθώσεις. Η απόφαση αυτή θα παρθεί μετά από συζήτηση του ενδιαφερόμενου , του Πλαστικού χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του την ίδια μέρα 5/6 ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου. Πρέπει να παρουσιαστεί στην κλινική 2 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα του χειρουργείου αλλά να είναι νηστικός 6 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα του χειρουργείου.

Χειρουργική τεχνική
Κάθε χειρουργός υιοθετεί έναν τρόπο που θα εφαρμόσει την λιποπλαστική ο οποίος διαφέρει από χειρουργό σε χειρουργό. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες εφαρμογής. Ο Πλαστικός χειρουργός σημειώνει τις περιοχές στο σώμα που θα γίνει η λιποαναρρόφηση σε όρθια θέση. Σε αυτό το σημείο η ασθενής μπορεί να υποδείξει περιοχές που θα ήθελε να διορθώσει με λιποαναρρόφηση.  Να σημειωθεί ότι οι καλύτερες περιοχές για να πάρουμε το λίπος είναι η κοιλιά και η περιοχή εσωτερικά των γονάτων. Ο χειρουργός σημειώνει και τις περιοχές έγχυσης του λίπους.

Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ατραυματικό με ειδικές μικρές κάνουλες,  μέσα από μικρές τομές των 2 χιλιοστών οι οποίες είναι καλά κρυμμένες στο σώμα μας, όπως μέσα στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές όπως οι μηρογεννητικές περιοχές αλλά και σε προυπάρχουσες τομές. Στης συνέχεια αυτό το λίπος τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες και μπορεί ή όχι να φυγοκεντρηθεί, μια διαδικασία δηλαδή από την οποία μπορούμε να πάρουμε το καθαρό λίπος χωρίς προσμίξεις με στοιχεία του αίματος. Εξαρτάται από τον χειρουργό αν θέλει να προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία διαλογής του λίπους ή όχι.

Η έγχυση του λίπους γίνεται με την βοήθεια μικρών κανουλών και από πολύ μικρές τομές, περίπου ένα χιλιοστό . Θα πρέπει το λίπος να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τούς αιματούμενους γύρω ιστούς έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό. Με αυτή την προϋπόθεση όσα από αυτά τα κύτταρα που προσθέτουμε στις περιοχές που έχουν ανάγκη, ζήσουν , ζουν για όσο καιρό τα γειτονικά τους κύτταρα είναι ακόμα ζωντανά. Δηλαδή η τεχνική της λιποπλαστικής έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Ο χρόνος που κρατάει το χειρουργείο μπορεί να είναι από 20 λεπτά για πολύ μικρές διορθώσεις μέχρι και 2 ώρες για μεγαλύτερες.

Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι πραγματικά ελάχιστοι αφού ούτε η λιποαναρρόφηση είναι εκτεταμένη αλλά το πλάνο της δουλειάς του πλαστικού χειρουργού είναι κάτω από το δέρμα και χωρίς ουσιαστικές τομές.

Ένα οίδημα στην περιοχή της έγχυσης του λίπους είναι αναπόφευκτο το οποίο υποχωρεί μέσα σε 5/10 ημέρες. Η τοπική χρήση αποιδηματικών αλοιφών αλλά και άλλων φαρμάκων από το στόμα μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ την γρήγορη απορρόφηση του οιδήματος  μετά το χειρουργείο.

Διάφορα αιματώματα /μπλε σημάδια μπορεί να εμφανιστούν και στην περιοχή της έγχυσης του λίπους αλλά και στην περιοχή της συλλογής αυτού και απορροφώνται μέσα σε 10/20 μέρες.

Η επαναφορά της ενδιαφερόμενης/νου στις καθημερινές δραστηριότητες είναι και αυτή σύντομη αφού με αυτή την τεχνική δεν υπάρχουν τομές και όλη η δουλειά έχει γίνει επιφανειακά στην περιοχή κάτω από το δέρμα.

Ο ενδιαφερόμενος /η θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο σε περίπτωση αιματώματος γιατί υπάρχει ρίσκο για μόνιμο χρωματισμό του δέρματος.
Το τελικό αποτέλεσμα του χειρουργείο θα το δει κανείς σε 6 μήνες μετεγχειρητικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορεί να χρειαστεί ίσως μια δεύτερη φορά έγχυσης λίπους σε περιπτώσεις που ο επιθυμητός όγκος δεν είναι ικανοποιητικός. Ο χειρουργός δεν μπορεί αν εγχύσει μεγάλη ποσότητα λίπους στον ασθενή για τον λόγο ότι κάθε λιποκύτταρο ουσιαστικά θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με αιματούμενους ιστούς. Σε έγχυση μεγάλης ποσότητας λίπους αυξάνεται και η πιθανότητα μεγαλύτερης απορρόφησης αυτού. Σε μερικές περιπτώσεις δηλαδή είναι επιθυμητό να γίνει η έγχυση σε  δύο χρόνους προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος που μένει στους ιστούς

Οι επιπλοκές του χειρουργείου αυτού είναι λίγες και περιορίζονται σε

 • Επιφανειακά αιματώματα και σε μικρές ασυμμετρίες.
 • Η περίπτωση φλεγμονής αποφεύγεται με τη χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
 • Η Πνευμονική εμβολή είναι επιπλοκή οποιοδήποτε χειρουργείου και αντιμετωπίζεται με αντιπηκτικές ενέσεις  και άμεση κινητοποίηση της ασθενούς.
 • Οι επιπλοκές της λιποαναρρόφησης

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας λιποπλαστικής απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία