Το ιατρείο - slider

Το παρόν άρθρο αφορά επιπρόσθετες πληροφορίες σε ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό και έχει ως σκοπό να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα που έχουν προκύψει. Συστήνεται να διαβαστεί με μεγάλη προσοχή.

Η λιποαναρρόφηση διορθώνει μόνιμα τις περιοχές του σώματος που έχουν παραπανίσιο λίπος. Δεν είναι μια μέθοδος αδυνατίσματος ούτε και μέθοδος διόρθωσης της παχυσαρκίας, αλλά διορθώνει την επιπλέον εναπόθεση λίπους σε σημεία του σώματος μας. Οι τοπικές αυτές εναποθέσεις λίπους γενικά δεν μπορούν να διορθωθούν με δίαιτα ή με γυμναστική. Η τεχνική της λιποαναρρόφησης πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Yves/Gerard ILLOUZ το 1977.

 

Μέσα από πολύ μικρές τομές στο δέρμα του ενδιαφερόμενου περνάμε μικρές κάνουλες με στρογγυλή μύτη και με περιοδικές κινήσεις αναρροφούμε το επιπλέον λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Αυτές οι κάνουλες είναι συνδεδεμένες με ένα δοχείο το οποίο έχει αρνητική πίεση και χάρη σε αυτή την αναρρόφηση μπορούμε και συλλέγουμε το λίπος. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε λιποκύτταρα σε μεγάλη ποσότητα από το σώμα μας. Τα λιποκύτταρα είναι κύτταρα που δεν έχουν την ικανότητα του πολλαπλασιασμού και για αυτό το λόγο όταν τα αφαιρούμε το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και δεν επανέρχεται. Στην πράξη η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλά σημεία του σώματος μας όπως κοιλιά, γλουτοί, βραχίονες, μπράτσα, μηροί, γόνατα, κάτω άκρο και κνήμη. Με την εξέλιξη της τεχνικής είμαστε σε θέση να κάνουμε και διόρθωση άλλων περιοχών όπως το πηγούνι, ο λαιμός και το οβάλ του προσώπου. Με τη βοήθεια επίσης της επιφανειακής λιποαναρρόφησης σωστά εφαρμοσμένης μπορούμε να διορθώσουμε και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας σε σημεία που λιποαναρροφούμε με τη βοήθεια της σύσφιξης δέρματος που προέρχεται μετά από μια επιφανειακή λιποαναρρόφηση.

Παρόλο που η λιποαναρρόφηση έχει γίνει μια πολύ συχνά εφαρμοσμένη τεχνική δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια χειρουργική επέμβαση που θα πρέπει να γίνεται από έναν καλά εκπαιδευμένο Πλαστικό χειρουργό και στο χώρο του χειρουργείου τηρώντας όλους τους κανόνες αντισηψίας.

 • Συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό για τις δυνατότητες της τεχνικής αλλά και για το τι πραγματικά πρέπει να περιμένει ο ενδιαφερόμενος.
 • Προεγχειρητικος έλεγχος κλασσικός όπως και πριν από κάθε χειρουργείο.
 • Συνάντηση με τον αναισθησιολόγο 48 ώρες πριν από το χειρουργείο
 • 3 μέρες πριν πλένουμε το σώμα μας με ένα αντισηπτικό σαπούνι όπως το Hibiscrub
 • Όχι ασπιρίνη 10 ημέρες πριν από το χειρουργείο
 • Μέτρα για έναν κορσέ

Αναισθησία
Η αναισθησία μπορεί να είναι τοπική και μέθη αλλά και γενική αναισθησία αν πρόκειται για μεγάλες και μεσαίες λιποαναρροφήσεις. Η απόφαση θα παρθεί μετά από συζήτηση του ενδιαφερομένου με τον αναισθησιολόγο και τον χειρουργό.

Παραμονή στο νοσοκομείο
Σε μικρές λιποαναρροφήσεις η ενδιαφερόμενη μπορεί να φύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο. Σε μεσαίες και μεγαλύτερες λιποαναρροφήσεις απαιτείται 1 ή 2 ημέρες νοσηλείας.

Το χειρουργείο
Κάθε χειρουργός υιοθετεί μια τεχνική που τον ικανοποιεί προσωπικά. Οι κανόνες όμως είναι συγκεκριμένοι.

Οι τομές είναι πολύ μικρές και συχνά κρυμμένες σε φυσικές πτυχές του δέρματος όπως η μηρογεννητική πτυχή, η μασχαλιαία αλλά και ο ομφαλός. Το λίπος αναρροφάται με την βοήθεια κανουλών αλλά και μιας αρνητικής πίεσης που βρίσκεται σε ένα δοχείο συνδεδεμένο με την κάννουλα. Με τη βοήθεια της κάνουλας πραγματοποιούμε τούνελ κάτω από το δέρμα χωρίς να τραυματίζουμε νεύρα και αγγεία αφού οι κάνουλες αυτές είναι στρόγγυλες στην άκρη τους και ειδικά σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό. Αναρροφούμε αρχικά το βαθύ λίπος και στη συνέχεια το επιφανειακό με πολύ προσοχή να μην κάνουμε κοιλότητες στο δέρμα.

Το πόσο λίπος θα αναρροφήσουμε εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που υπάρχει στον ενδιαφερόμενο και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ποιότητα των αποτελεσμάτων μας. Σε ένα πολύ χαλαρό και λεπτό δέρμα θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί στο πόσο λίπος θα αφαιρέσουμε μπορούμε να προκαλέσουμε  περισσότερη χαλάρωση από την προϋπάρχουσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να αναρροφούμε λιγότερο λίπος παρά να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη χαλάρωση.

Στο τέλος της λιποαναρρόφησης κλείνουμε με ράμματα τις μικρές τομές και φοράμε μια πιεστική φόρμα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα πιθανά αιματώματα αλλά και να μειώσουμε το μετεγχειρητικό οίδημα.

Η χρονική διάρκεια αυτού του χειρουργείου εξαρτάται από τις περιοχές που θα βελτιώσουμε αλλά και από το ποσό του λίπους που θα αφαιρέσουμε. Γενικός κανόνας είναι να μην αφαιρεθούν περισσότερα από 4,5 λίτρα λίπους σε κάθε ασθενή γατί αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκής. Μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά μέχρι και 3 ώρες , ένας μέσος χρόνος διάρκειας είναι 1 ή 2 ώρες.

Μετά από το χειρουργείο είναι αναμενόμενα μερικές εκχυμώσεις /Μπλέ στα σημεία της λιποαναρρόφησης αλλά και ένα οίδημα / πρήξιμο .

Οι πόνοι είναι ανεκτοί κυρίως λόγω της χρήσης λεπτών κανουλών και περισσότερο σημαντικοί στις μεγάλες λιποαναρροφήσεις. Με απλά παυσίπονα ο ενδιαφερόμενος/η ξαναβρίσκει τις καθημερινές του δραστηριότητες 4/7 μέρες μετά το χειρουργείο. Αυτό και πάλι εξαρτάται από την ποσότητα λίπους που αφαιρείται αλλά και από το είδος της δραστηριότητας που εξασκεί ο ενδιαφερόμενος. Κάποιος που κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εν κινήσει συνέχεια μπορεί να χρειαστεί περισσότερες μέρες από κάποιον άλλον που κάνει καθιστή εργασία και για λίγες ώρες της ημέρας.

Τα εκχυμώσεις απορροφούνται σε 10/20 μέρες μετά από το χειρουργείο.

Η ελαστική φόρμα είναι απαραίτητη να τη φορά κανείς 4/6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Για 3 εβδομάδες 24 ώρες το 24ωρο και στη συνέχεια μόνο τις πρωινές ώρες για άλλες 3 εβδομάδες.

Μια γενικευμένη αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες μέρες μετά την λιποαναρρόφηση και κυρίως μετά από της αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους.

Τα σπορ μπορεί να τα ξεκινήσει κανείς 3 εβδομάδες μετά τη λιποαναρρόφηση.

Δεν επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης αρχίζουν και γίνονται φανερά 3 εβδομάδες μετά από το χειρουργείο, όταν δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό του οιδήματος έχει απορροφηθεί. Το δέρμα χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να προσαρμοστεί στη νέα σιλουέτα και να συσφιχτεί ολοκληρωτικά.

Τελικό αποτέλεσμα
Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται στους 6 μήνες μετά το χειρουργείο και τις περισσότερες περιπτώσεις ικανοποιεί τον ενδιαφερόμενο ενδιαφερόμενη αν η ένδειξη μπήκε σωστά και η ασθενής κατανόησε πλήρως τις προεγχειρητικές οδηγίες. Η λιποαναρρόφηση εξαφανίζει τις τοπικές εναποθέσεις λίπους την ιδία στιγμή που προκαλεί και μια σύσφιξη του δέρματος της περιοχής που χειρουργήθηκε.

Μη επιθυμητά αποτελέσματα
Είδαμε ότι η λιποαναρρόφηση εκτιμάται από το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων αν έχει γίνει με σωστή ένδειξη. Κάποιες φορές μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος  οι οποίες 6 μήνες μετά το χειρουργείο θα μπορούσαν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία.

Οι επιπλοκές από τη γενική αναισθησία θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Ένας καλά εκπαιδευμένος χειρουργός ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές της λιποαναρροφησης.

 1. Θρομβοεμβολικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν και τα οποία αποφεύγονται με περίδεση των κάτω άκρων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και επίσης με την άμεση κινητικότητα της ασθενούς μετά το χειρουργείο και ακόμα με κάποια αντιπηκτικά φάρμακα που δίνονται αμέσως μετά το χειρουργείο.
 2. Οι αιμορραγίες  είναι πολύ σπάνιες  εκτός αν υπάρχει νόσος της πήξης του αίματος για την οποία γίνεται έλεγχος προεγχειρητικά.
 3. Τα αιματώματα  και η λεμφική ροή είναι επίσης πολύ σπάνιες επιπλοκές
 4. Οι εκχυμώσεις είναι συχνές και απορροφώνται σε 10/ 20 μέρες . Μπορούμε να βοηθήσουμε με τοπικές αλοιφές και φάρμακα από το στόμα.
 5. Οι νεκρώσεις του δέρματος με τις νέες τεχνικές δεν εμφανίζονται πλέον.
 6. Οι φλεγμονές που είναι σοβαρές, μπορούν να αποφευχθούν με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο.
 7. Μεταβολικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν μετά από σημαντικές λιποαναρροφήσεις τις οποίες τις γνωρίζουμε και τις προλαμβάνουμε.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας λιποαναρρόφησης απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία