Το ιατρείο - slider

Το παρόν άρθρο αφορά επιπρόσθετες πληροφορίες σε ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό και έχει ως σκοπό να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα που έχουν προκύψει. Συστήνεται να διαβαστεί με μεγάλη προσοχή.

koilioplastikiΗ κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται προκειμένου να διορθωθεί μια τυχόν περίσσια δέρματος και όχι λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί 2/3 μέρες νοσηλείας. Όσον αφορά τη διαδικασία, με μια τομή χαμηλά στην κοιλιά και όσο γίνεται κρυμμένη στην περιοχή του μαγιό, αποκολλούμε το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς πάνω από τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος δίκην πυραμίδας όπως φαίνεται στο σχήμα. Για να μπορέσουμε να μετακινήσουμε το δέρμα της κοιλιάς προς τα κάτω είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μια τομή γύρω από τον ομφαλό και να τον απελευθερώσουμε από το δέρμα της κοιλιάς. Ο ομφαλός παραμένει στη θέση του απλά το δέρμα της κοιλιάς μετακινείται προς τα κάτω. Σε μία ολική κοιλιοπλαστική το δέρμα της κοιλιάς και το λίπος που βρίσκονται πάνω από τον ομφαλό μετακινούνται προς τα κάτω και ράβονται στην περιοχή που έχει γίνει η αρχική τομή. Δηλαδή το δέρμα κάτω από τον ομφαλό αφαιρείται τελείως κατά την κοιλιοπλαστική και εκείνο που είναι πάνω από τον ομφαλό κατεβαίνει χαμηλά στην τομή.

 
 1. Λιποαναρρόφηση της κοιλιάς και στα πλάγια.
  Η λιποαναρρόφηση έχει σκοπό να μειώσει το λίπος που έχει η/ο ενδιαφερόμενος πάνω από τον ομφαλό και τελικά να έχουμε μια πιο επίπεδη κοιλιά μετεγχειρητικά. Επίσης μπορεί να γίνει πρίν από την έναρξη της κοιλιοπλαστικής για να προετοιμάσει το έδαφος έτσι ώστε η διαδικασία της αποκόλλησης να είναι πιο εύκολη. Η λιποαναρρόφηση στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την κοιλιοπλαστική αποφεύγεται σε καπνιστές και σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του ότι αυξάνονται οι πιθανότητες νέκρωσης του δέρματος. Με πολύ προσοχή πρέπει να γίνεται σε αδύνατα άτομα ή άτομα με χαλαρό κοιλιακό τοίχωμα αφού είναι πιο εύκολο ο χειρουργός να περάσει στην κοιλιακή χώρα και να προκαλέσει βλάβη σε όργανα της κοιλιάς όπως το έντερο. Η λιποαναρρόφηση χαμηλά και πλάγια της κοιλιάς δεν διατρέχει κανέναν από τους παραπάνω κινδύνους και συχνά συνδυάζεται με την κοιλιοπλαστική.
 2. Ραφή των μυών/ορθών κοιλιακών.
  Κάτω από το λίπος της κοιλιάς υπάρχουν δύο επιμήκεις μύες , οι ορθοί κοιλιακοί, οι οποίοι περιβάλλονται από μια θήκη. Οι μύες αυτοί για πολλούς λόγους αλλά κυρίως μετά από πολλαπλές κυήσεις μετακινούνται προς τα πλάγια της κοιλιάς και απομακρύνονται μεταξύ τους. Εάν ο χειρουργός διαπιστώσει μια τέτοια διάσταση από την κλινική εξέταση τότε με μια ειδική τεχνική φέρνει τους μύες στην αρχική τους θέση.
 1. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό με βάση τη chlorhexidine όπως to Hibiscrub
 2. 8 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε και δεν τρώμε τίποτε.
 3. Δεν ξυριζόμαστε σε καμία περιοχή κοντά στην κοιλιά 10 ημέρες πριν από το χειρουργείο
 4. Τον ομφαλό τον καθαρίζουμε καλά με μια μπατονέτα.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Φοράμε το πιο αποκαλυπτικό μας εσώρουχο και το οποίο να είναι περίπου στο ίδιο style με το μαγιό, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον χειρουργό να σχεδιάσει την τομή σε σημείο που να κρύβεται.
 7. Το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
 8. Αγοράζουμε μια ζώνη ειδική μετά κοιλιοπλαστική στενή, σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό
 9. Ενημερώνουμε τον αναισθησιολόγο και τον πλαστικό χειρουργό για όλα τα προβλήματα υγείας που τυχόν έχουμε.
 1. Αιματώματα
  Μπορεί να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συλλογή αίματος πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα. Για την αποφυγή αιματώματος ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια πολύ καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και μπαίνουν και δύο σωληνάκια στην κοιλιά τα οποία καταλήγουν σε δύο μπουκαλάκια και συλλέγουν το αίμα που τυχόν μαζεύεται στο σημείο που έχουμε χειρουργήσει. Οι παροχετεύσεις αυτές βγαίνουν από την 2η μέχρι και την 4η μετεγχειρητική ημέρα.
 2. Φλεγμονή
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το χειρουργείο.
 3. Διάνοιξη του τραύματος
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός δεν ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση στο δέρμα.
 4. Πνευμονική εμβολή
  Επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 5. Υπαισθησία
  Κυρίως στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό. Επανέρχεται σταδιακά μετά από 3 μήνες.
 6. Διάτρηση οργάνου
  Σπάνια Επιπλοκή. Μπορεί να συμβεί με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης αφού ο Πλαστικός χειρουργός δουλεύει τυφλά.
 7. Νέκρωση δέρματος
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός αποφεύγει να ράψει το τραύμα με μεγάλη τάση.
 1. Γάζες στο τραύμα περίπου 2 εβδομάδες
 2. Πιεστικός κορσές 4 εβδομάδες όλο το 24ωρο και 2 εβδομάδες μόνο μέσα στην ημέρα.
 3. Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή με τελικό αποτέλεσμα σε 1 με 3 χρόνια.
 4. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τούς πρώτους 3 μήνες.
 5. Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 6. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο
 7. Η Τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς. Θα μείνει μια λευκή γραμμή στην περιοχή του μαγιό. Για την καλύτερη πορεία της τομής συνιστάται μασάζ με μια κρέμα κάθε μέρα και φύλλα σιλικόνης τοπικά στην τομή μέχρι το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 8. Μερικές ατέλειες στο τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστούν όπως τομή εμφανής, άνοδος του τριχωτού της ηβικής περιοχής. Τέτοιου είδους ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία μετά τον ένα χρόνο.
 9. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μια κοιλιοπλαστικής απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης  σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία