Το ιατρείο - slider

Το παρόν άρθρο αφορά επιπρόσθετες πληροφορίες σε ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό και έχει ως σκοπό να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα που έχουν προκύψει. Συστήνεται να διαβαστεί με μεγάλη προσοχή.

Η χαλάρωση του δέρματος στην έσω επιφάνεια των μηρών είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες και άνδρες. Στην περίπτωση που η ποιότητα του δέρματος είναι καλή και το πρόβλημα είναι μόνο η περίσσια λίπους η ένδειξη είναι η λιποαναρρόφηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως συνυπάρχει μία περίσσια δέρματος μαζί με λίπος. Στις περιπτώσεις αυτές, η λύση είναι το λίφτινγκ των μηρών.

Ο σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αφαιρεθεί το περίσσιο δέρμα και λίπος με αποτέλεσμα να ανορθωθεί η έσω επιφάνεια των μηρών.

Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται πριν από το χειρουργείο και ο αναισθησιολόγος βλέπει την/τον ασθενή 48 ώρες πριν από το χειρουργείο. Κανένα αντιπηκτικό φάρμακο ή ασπιρίνη δεν πρέπει να ληφθεί 10 ημέρες πριν από το χειρουργείο. Μετά από μια εκτενή συζήτηση με την/τον ενδιαφερόμενο καταλήγουμε στη χειρουργική εκείνη τεχνική που είναι κατάλληλη στην κάθε περίπτωση.

Το Λίφτινγκ των μηρών μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο αναισθησία. Η απόφαση θα παρθεί μετά από συζήτηση με την/τον ενδιαφερόμενη/ο και τον αναισθησιολόγο.

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1 ή 2 μέρες ανάλογα την περίσταση.

Οι τομές μπορεί να γίνουν

 1. Στη βουβωνική περιοχή κρυμμένες μέσα στο μαγιό.
 2. Κατά μήκος της έσω επιφάνειας των μηρών (σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης)

Ξεκινά το χειρουργείο με λιποαναρρόφηση της περιοχής. Μετά την εκτέλεση της επιθυμητής τομής το περίσσιο δέρμα αφαιρείται και με ράμματα το δέρμα του μηρού σταθεροποιείται σε έναν ιστό πολύ δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος της τομής σε εμφανές σημείο και να αποκατασταθεί η ανατομία της περιοχής.

Ένα σωληνάκι (παροχέτευση) αφήνεται σε κάθε μηρό προκειμένου να μην συσσωρευτούν υγρά κάτω από την τομή μετά το χειρουργείο. Το σωληνάκι αυτό συνήθως αφαιρείται την επομένη του χειρουργείου.

Στο τέλος του χειρουργείου ο/η ενδιαφερόμενος/η φοράει ένα ελαστικό κολάν.

Το χειρουργείο διαρκεί 2-2,5 ώρες ανάλογα με την περίπτωση.

 1. Αιματώματα
  Μπορεί να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συλλογή αίματος κάτω από την τομή. Για την αποφυγή αιματώματος ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια πολύ καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και τοποθετεί και από ένα σωληνάκι σε κάθε μεριά το οποίο συλλέγει το αίμα που τυχόν μαζεύεται. Οι παροχετεύσεις αυτές βγαίνουν συνήθως την επομένη μέρα του χειρουργείου.
 2. Φλεγμονή
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το χειρουργείο.
 3. Διάνοιξη του τραύματος
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός δεν ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση στο δέρμα.
 4. Πνευμονική εμβολή
  Επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 5. Εμφανής ουλή
  Σε γενικές γραμμές σε εκείνο το σημείο οι ουλές είναι πολύ καλές και σχεδόν εξαφανίζονται, υπάρχει η πιθανότητα καθόδου της ουλής, δηλαδή να είναι φανερή με το εσώρουχο ή το μαγιό. Για να αποφευχθεί αυτό ο Πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να ράψει το τραύμα χωρίς τάση και να ακινητοποιήσει το δέρμα σε έναν δυνατό και ακίνητο ιστό στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Τυχόν διορθώσεις ουλής ή ασυμμετρίες εκτιμώνται σε ένα χρόνο μετά το χειρουργείο και διορθώνονται συνήθως με τοπική αναισθησία.
 6. Συλλογή λέμφου κάτω από την ουλή
  Σπάνια επιπλοκή. Αντιμετωπίζεται με παρακέντηση της συλλογής.
 7. Νέκρωση δέρματος
  Για να αποφευχθεί η επιπλοκή αυτή ο Πλαστικός Χειρουργός δεν ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση.
 8. Υπαισθησία της τομής
  Μπορεί να υπάρχει μια υπαισθησία της τομής η οποία επανέρχεται σε 3-6 μήνες.
 1. Οίδημα και εκχυμώσεις υπάρχουν τις πρώτες μέρες και υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες 2-3 εβδομάδες χωρίς προβλήματα.
 2. Οι πόνοι σε γενικές γραμμές είναι ασήμαντοι και υποχωρούν με απλά παυσίπονα.
 3. Μικρή γάζα στο τραύμα περίπου 2 εβδομάδες
 4. Πιεστικό κολάν 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο.
 5. Η περίοδος της επούλωσης (2 εβδομάδες) μπορεί να είναι λίγο δυσχερής λόγω του σημείου της τομής.
 6. Καθημερινό πλύσιμο της περιοχής 48 ώρες μετά από το χειρουργείο.
 7. Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή με τελικό αποτέλεσμα σε 1 με 3 χρόνια.
 8. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τούς πρώτους 3 μήνες.
 9. Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 10. Η Τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς.
 11. Για την καλύτερη πορεία της τομής συνιστάται μασάζ με μια κρέμα κάθε μέρα και φύλλα σιλικόνης τοπικά στην τομή μέχρι το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 12. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 13. Συνιστάται αποχή από την εργασία 1-2 εβδομάδες ανάλογα με το είδος της εργασίας του ενδιαφερόμενου/ης
 14. Το τελικό αποτέλεσμα ξεκινά να εκτιμάται σε 3 μήνες και επιτυγχάνεται ένα χρόνο μετά το χειρουργείο. Παρατηρούμε λιγότερο όγκο στην έσω επιφάνεια των μηρών ,λείο και τεντωμένο δέρμα.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία